Usein kysytyt kysymykset

Mitä sinun tulee tietää ripulista? Yleistä Precosasta ja probiooteista sekä Precosan käyttöön liittyvät kysymykset. Löydä vastaus tai kysy meiltä lisää tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Mitä sinun tulee tietää ripulista

Maailman terveysjärjestön määritelmän mukaan kyseessä on ripuli, jos henkilö ulostaa löysää tai vetistä ulostetta yli kolme kertaa päivässä.

Akuutti ripuli on yleisin ripulin esiintymismuoto. Siinä uloste sisältää runsaasti vettä, ja sairaus kestää vain muutaman päivän.

Useimmat ripulitapaukset ovat lieviä ja paranevat itsekseen muutamassa päivässä.

Jokaisen ihmisen suolistossa on miljardeja mikro-organismeja, kuten bakteereita, viruksia ja hiivoja, jotka auttavat meitä pysymään terveenä. Mikrobistoa kutsuttiin aiemmin suolistoflooraksi, nykyään mikrobiomiksi tai mikrobiotaksi.  Suoliston mikrobeilla on tärkeä rooli useissa elimistön toiminnoissa. Jotkut lääkkeet, erityisesti antibiootit, voivat häiritä mikrobiston tasapainoa.

Yleistä Precosasta ja probiooteista

Precosa on probiootti, jonka vaikuttava aine on Saccharomyces boulardii CNCM I-745 Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joilla on tutkitusti terveysvaikutuksia.

Kyllä on.

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka sopivina määrinä käytettyinä tuottavat elimistölle terveydellistä hyötyä. Jotkut probiootit auttavat terveitä organismeja kasvamaan suolistossa ja poistamaan mahdollisia haitallisia organismeja.

Precosa toimii monin eri tavoin. Se vahvistaa suoliston puolustusta taudinaiheuttajia vastaan ja estää bakteerien, kuten Salmonella, shigella, E.coli, stafylokokit ja Clostridium difficile toimintaa. Precosa myös korjaa suolistomikrobiston epätasapainoa.

Precosa sopii kaikenikäisille.

Precosa on saatavana sekä kapseleina että annosjauhepusseissa. Annosjauhe on makeutettu hedelmäsokerilla ja tutti frutti -makuaineella. Kapselin voi tarvittaessa myös avata. 20 ja 50 kapselin pakkaukset ovat muovittomia.

Pakastekuivaus on prosessi, jossa poistetaan jäätynyttä vettä elävistä soluista. Vesi muuttuu kiinteästä muodosta suoraan kaasumuotoon sulamatta välillä.

Pakastekuivausprosessi varmistaa, että valmisteessa on optimaalinen määrä eläviä S. boulardii soluja. Prosessi takaa lääkkeen laadun, solujen elinkelpoisuuden ja vakauden säilymisen. Biocodexin Saccharomyces boulardii CNCM I-745 on pakastekuivattua.

Apteekeista. Precosa on itsehoitolääke ja vain apteekit saavat myydä niitä Suomessa.

Precosan teho on osoitettu seuraavissa käyttöaiheissa:
– Ripulin oireenmukainen hoito
– Antibiooteista aiheutuvan ripulin ehkäisy

Annostus aikuisille on kaksi kapselia tai annosjauhepussia kahdesti päivässä ja lapsille yksi annosjauhepussi tai kapseli kahdesti päivässä.

Suosittelemme Precosan ottamista kahdesti päivässä siten, että puolet suositellusta päiväannoksesta otetaan aamulla ja puolet illalla.

500 mg kahdesti päivässä. 

250 mg kahdesti päivässä. 

Precosan käyttöön liittyvät kysymykset

Precosan teho on osoitettu seuraavissa käyttöaiheissa:
  • Ripulin oireenmukainen hoito
  • Antibiooteista aiheutuvan ripulin ehkäisy
  • Lääkärin määräämän vankomysiini / metronidatsolihoidon lisänä ehkäisemään Clostridium difficilen aiheuttaman ripulin uusiutumista
Annostus aikuisille on kaksi kapselia tai annosjauhepussia kahdesti päivässä ja lapsille (alle 15 vuotiaat) yksi annosjauhepussi tai kapseli kahdesti päivässä. Annostus lapsille on yksi pussi annosjauhetta tai kapselia kahdesti päivässä.

Annostus aikuisille on kaksi kapselia tai annosjauhepussia kahdesti päivässä ja lapsille (alle 15 vuotiaat) yksi annosjauhepussi tai kapseli kahdesti päivässä.

Annostus lapsille on yksi pussi annosjauhetta tai kapselia kahdesti päivässä.

500 mg kahdesti päivässä. 

250 mg kahdesti päivässä.

Precosa poistuu elimistöstä käytön lopettamisen jälkeen 5–7 päivän kuluessa.

Älä käytä Precosaa:

  • jos olet allerginen Saccharomyces boulardiille tai hiivoille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (apuaineet lueteltu pakkausselosteen kohdassa 6)
  • jos sinulla on keskuslaskimokatetri
  • jos olet immuunipuutteinen tai sairaalahoidossa (vakavan sairauden tai muuttuneen/heikentyneen immuunijärjestelmän vuoksi).

Koska Precosa sisältää hiivasientä, sitä ei tule annostella samanaikaisesti sienilääkkeiden kanssa.

Precosan teho säilyy pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivämäärään saakka, kun lääkettä säilytetään huoneenlämpötilassa (25 °C) tai sitä viileämmässä. Älä säilytä tuotetta jääkaapissa. Jääkaappisäilytys lisää kosteutta, mikä voi lyhentää tuotteen käyttöaikaa.

Nielaise kapseli kokonaisena nesteen kanssa TAI avaa kapseli ja ripottele sen sisältö puolikiinteän ruoan, kuten omenasoseen, viilin tai jogurtin päälle TAI avaa kapseli ja lisää sitä juomaan, kuten veteen, appelsiinimehuun, omenamehuun tai maitoon.

Ripottele jauhe ruokaan tai sekoita se juomaan. Jauheen voi myös antaa lapselle suoraan suuhun.

Precosaa ei tarvitse säilyttää jääkaapissa. Lääkkeen laadun takaamiseksi S. boulardiin tuotanto perustuu ainutlaatuiseen valmistusmenetelmään, kylmäkuivaukseen, joka on pitkälle kehitetty kuivausprosessi. Menetelmän ansiosta tuotetta voidaan säilyttää huoneenlämmössä, ja se takaa elävien solujen optimaalisen määrän.

Tähän mennessä ei ole raportoitu yliannostuksia (kliinisissä lääketutkimuksissa tai spontaanisti). Noudata pakkausselosteessa annettuja ohjeita.

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa. Seuraavia sivuvaikutuksia on raportoitu melko harvoin (<1/100)/harvoin (<1/1000): allergiset reaktiot, ummetus, jano, ihottuma, turvotus (angioödema). Hyvin harvinainen haitta (<1/10000) on hiivan tunkeutuminen vereen (fungemia) potilailla, joilla on keskuslaskimokatetri, ja kriittisesti sairailla tai immuunipuutteisilla potilailla.

Yksi Precosa-kapseli (250 mg) sisältää 32,5 mg laktoosia. Laktoosimäärä on hyvin pieni, se vastaa noin yhtä teelusikallista vähälaktoosista maitoa. Potilaat sietävät sen yleensä hyvin. Jos et ole varma, keskustele lääkärin kanssa.
Precosa on tarkoitettu antibioottiripulin hoitoon, ja se voidaan ottaa yhtä aikaa antibioottien kanssa. Precosan vaikuttava aine on hiiva Saccahromyces boulardii CNCM I-745, minkä vuoksi se on resistentti antibiooteille. Samanaikainen käyttö ei vaikuta Precosan ominaisuuksiin tai tehokkuuteen. * Tehokkuus on osoitettu useissa kliinisissä tutkimuksissa sekä lapsille että aikuisille.
Saccharomyces boulardii kulkeutuu suoliston läpi imeytymättä eikä täten voi vaikuttaa sikiöön.

Precosa ei erity rintamaitoon. Precosaa voi käyttää imettäessä.

Precosa on vasta-aiheinen potilailla, jotka ovat allergisia jollekin valmisteen ainesosista.

Precosa voidaan sekoittaa ruokaan, mutta lämpötilaan on kiinnitettävä huomiota. S. boulardii sisältää eläviä soluja, joten hiivan elinkelpoisuuden, laadun ja tehokkuuden säilyttämiseksi sitä ei saa sekoittaa kovin lämpimiin (> 50 °C) tai jäitä sisältäviin elintarvikkeisiin.

Precosa ei sisällä maitoproteiineja, gluteenia tai vehnää.

Voit käyttää Precosaa ripulin hoitoon tai antibioottiripulin ennaltaehkäisyyn myös hiivatulehduksen aikana. Emättimen hiivatulehduksen aiheuttaa yleensä Candida albicans hiivan liikakasvu.

Kapseli liukenee mahassa ja vapauttaa hiivasolut 30 minuutin kuluessa kapselin ottamisesta. Mahasta solut kulkeutuvat ohut- ja paksusuoleen, jossa Precosa vaikuttaa mm. estämällä taudinaiheuttajien lisääntymistä.

Etkö löytänyt vastausta? Kysy meiltä!