Antibioottiripuli

Jokainen antibioottikuuri muuttaa suoliston mikrobistoa ja ripuli on äärimmäinen esimerkki tästä mikrobiston epätasapainosta. Suolistomikrobisto on tärkeä koko elimistön hyvinvoinnille, joten on tärkeää suojata suolistoa antibioottihoidon yhteydessä.

Antibioottien aiheuttama ripuli

Antibiootit (kreikasta: anti = vastaan, bios = elävä) ovat bakteeri-infektioiden hoitoon käytettäviä lääkeaineita, jotka tuhoavat bakteereja. Taudinaiheuttajabakteerien lisäksi ne tappavat myös hyödyllisiä, terveydelle välttämättömiä bakteereja.

Antibioottien käyttö johtaa aina suoliston mikrobiston epätasapainoon, josta käytetään myös nimeä dysbioosi. Noin joka kolmas potilas saa antibioottihoidosta ripulia. Ripuli voi ilmetä jo antibioottikuurin aikana tai vasta viikkojen kuluttua kuurin loppumisen jälkeen. Antibioottien aiheuttamaa ripulia voi ennaltaehkäistä käyttämällä Precosaa antibioottihoidon yhteydessä. Precosa sopii myös antibioottien aiheuttaman ripulin hoitoon.

precosa-antibiootin-kanssa-2023

Precosa ehkäisee antibioottiripulia ja hoitaa ripulia korjaten mikrobiston epätasapainoa

Antibioottien aiheuttamaa ripulia ja mikrobiston epätasapainoa voi ehkäistä käyttämällä Precosaa antibioottikuurin ajan ja tarvittaessa jopa neljä viikkoa kuurin päättymisen jälkeen. Precosa ehkäisee antibioottiripulia korjaten antibioottien aiheuttamaa mikrobiston epätasapainoa. Ainutlaatuisen ja monipuolisen vaikutusmekanismin ansiosta Precosa estää haitallisten bakteerien kasvua ja auttaa hyviä bakteereja lisääntymään.

Antibiootit eivät vaikuta Precosan tehoon, joten voit ottaa Precosan samanaikaisesti antibiootin kanssa.

Neljä faktaa, jotka on hyvä tietää antibiooteista

1. Antibiootit pelastavat ihmishenkiä

Penisilliini löydettiin vuonna 1928, jonka jälkeen antibioottien laaja käyttö on pelastanut miljoonia ihmishenkiä. Antibiootit ovat rokotusten ohella pidentäneet ihmisen elinikää lähes 20 vuotta1.

2. Antibiootit tuhoavat sekä sairauksia aiheuttavia että hyviä bakteereja

Suolistossa eläviä mikrobeja ovat bakteerit, virukset, sienet ja alkueläimet. Niiden muodostamaa yhteisöä kutsutaan yleisesti mikrobistoksi ja sen geenistöä eli perimää mikrobiomiksi2.
Antibiootit hävittävät infektiota eli tulehduksia aiheuttavia bakteereja, mutta samalla ne myös tuhoavat mikrobistoomme kuuluvia hyödyllisiä bakteereja. Tämä johtaa mikrobiston toiminnallisuuden muutokseen, mikrobiston epätasapainotilaan ja dysbioosiin3. Epätasapainoinen suoliston mikrobisto ei pysty enää hoitamaan suojaavia tehtäviään normaalisti3.

3. Antibiooteilla on myös haittoja

Antibioottien kiistattomista hyödyistä huolimatta niillä voi olla myös haitallisia terveysvaikutuksia. Välitön haitta on suoliston mikrobiston joutuminen epätasapainoon eli dysbioosiin, jonka näkyvin ja tuntuvin oire on ripuli4. Antibioottiripuli on yleensä lievää tai kohtalaista, ja sitä esiintyy jopa 35 %:lla potilaista, lapsista jopa 80 %:lla. Clostridioides difficile -bakteeri aiheuttaa 10–20 % antibioottiripuleista, usein antibioottiripulin syynä on E.coli-bakteerien liikakasvu.4,5,6

4. Antibioottien pitkäaikaiset vaikutukset

Ripuli ei ole ainoa antibioottien aiheuttama oire sillä antibiootteihin liittyvä mikrobiston epätasapaino ja sitä seuraava dysbioosi on liitetty myös moneen krooniseen sairauteen7,8. Etenkin pienten lasten kehittyvä suoliston mikrobisto ja immuunijärjestelmän kypsyminen on erityisen herkkä antibioottien vaikutukselle9.

precosa-ab-kysymys

Lähteet:

  1. WHO Antimicrobial Resistance; Oct 2020; https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antimicrobial-resistance
  2. Kho ZY, Lal SK. The Human Gut Microbiome – A Potential Controller of Wellness and Disease. Front Microbiol. 2018 Aug 14;9:1835.
  3. Levy M, Kolodziejczyk AA, Thaiss CA, et al. Dysbiosis and the immune system. Nat Rev Immunol. 2017;17(4):219-232.
  4. McFarland LV, Ozen M, Dinleyici EC et al. Comparison of pediatric and adult antibiotic-associated diarrhea and Clostridium difficile infections. World J Gastroenterol. 2016;22(11):3078-3104. 
  5. Bartlett JG. Clinical practice. Antibiotic-associated diarrhea. N Engl J Med 2002;346:334-9.
  6. Theriot CM, Young VB. Interactions Between the Gastrointestinal Microbiome and Clostridium difficile. Annu Rev Microbiol. 2015;69:445-461.  
  7. Queen J, Zhang J, Sears CL. Oral antibiotic use and chronic disease: long-term health impact beyond antimicrobial resistance and Clostridioides difficile. Gut Microbes. 2020;11(4):1092-1103.
  8. Dinan K, Dinan T. Antibiotics and mental health: The good, the bad and the ugly. J Intern Med. 2022;292:858–869.
  9. Aires J. First 1000 Days of Life: Consequences of Antibiotics on Gut Microbiota. Front Microbiol. 2021 May 19;
Precosa-ripulilääke, tuotepakkaukset

Osta verkosta tai lähimmästä apteekistasi

Precosa on myynnissä apteekeissa kautta maan. Voit tilata tuotteet myös verkkoapteekista.