Mitä ripuli on?

Ripulista on kyse silloin, kun uloste on tavanomaista löysempää ja nestemäisempää.

Akuutti ja krooninen ripuli

Ripulia on kahta tyyppiä, akuuttia ja kroonista. Akuutti ripuli on yleisin ripulin esiintymismuoto. Siinä uloste sisältää runsaasti vettä, ja sairaus kestää vain muutaman päivän. Äkillisimmät sairastumiset johtuvat suolistoon kohdistuvasta tulehduksesta (jonka aiheuttajia voivat olla bakteerit, virukset tai loiset). Syynä voi olla myös muu kuin tulehdus, jolloin sairauden taustalla on lääkitys tai lääketieteellinen trauma. Kroonisessa ripulissa uloste on myös löysää, mutta tuolloin ripuli kestää paljon pidempään. Sen syynä voi olla esimerkiksi tulehduksellinen suolistosairaus, keliakia tai ärtyvän suolen oireyhtymä. Kroonisen ripulin oireet ja vaikutukset ovat usein huomattavasti vakavammat kuin akuutin ripulin.

Ripulin esiintyvyys ja oireet

Vuosittain maailmanlaajuisesti esiintyy keskimäärin kaksi miljardia ripulitapausta. Aikuisella on ripuli tyypillisesti noin neljä kertaa vuodessa. Ripulia voi esiintyä kaikenikäisillä ihmisillä, ja se on useimmissa tapauksissa hoidettavissa eikä kestä kovin pitkään. Vaikkei ripuli kestäisikään pitkään, sotkee se kuitenkin herkästi suoliston tasapainon, etenkin lapsilla.

Ulosteen koostumus on olennainen tekijä ripulin diagnosoimisessa. Sen lisäksi ulostamiskerrat lisääntyvät usein, samoin kerralla ulostettava määrä. Näillä oireilla ei kuitenkaan usein ole merkitystä, jos ulosteen koostumus on normaali. Muita oireita voivat olla esimerkiksi tavanomaista kiireellisempi ulostamistarve, ulosteen verisyys tai limaisuus, vatsakivut ja elimistön kuivuminen (joka lisää ripulin vakavuutta huomattavasti). Ripuli voi toisinaan, vaikkakin harvoin, vaatia sairaalahoitoa ja vaikuttaa elimistöön vakavasti. Ripulin aiheuttama elimistön kuivuminen on riski erityisesti alle 5-vuotiailla lapsilla.

Ripulin hoito

Akuutti ripuli kannattaa hoitaa. Sen tärkein hoitomuoto on potilaan nesteytyksestä huolehtiminen. Akuutti ripuli paranee yleensä muutamassa päivässä myös ilman hoitoa, mutta se saattaa kuitenkin muuttaa suoliston mikrobiston koostumusta pidemmäksikin ajaksi.

Akuutti ripuli ns. vatsatauti tai turistiripuli voi joskus laukaista vakavankin sairauden kuten tulehduksellisen suolistosairauden (IBD). Oireiden pitkittyessä onkin tärkeä hakeutua lääkärin hoitoon. Akuutti ripuli voi myös aiheuttaa ärtyvän suolen oireyhtymän, jonka oireita on pitkittyneet vatsavaivat esim. kipu, turvotus, ilmavaivat sekä ripuli ja/tai ummetus ja näiden vaihtelu.

Precosa lääkeprobiootti hoitaa akuutin ripulin syytä sekä estää haitallisten bakteerien kasvua ja lisääntymistä suolistossa. Precosa ei pysäytä suolen toimintaa vaan vaikuttaa mm. estämällä taudinaiheuttajien kasvua (esim. E.coli, shigella, salmonella, stafylokokki). Precosan käyttö lyhentää taudin kestoa, vähentää ripulikertoja sekä kiinteyttää ulostetta.

Lisäksi osa Precosan aineosista, kuten kitiini toimii kasvualustana useille terveyttä edistäville hyville mikrobeille. Precosa siis ehkäisee antibioottien aiheuttamaa ripulia ja korjaa mikrobiston epätasapainoa edesauttaen suoliston hyvinvointia. (Viite: More M. Clinical and Experimental Gastroenterology 2015:8237-255)